Location
Branches

Historie

De geschiedenis van ICL gaat terug naar het begin van de 20e eeuw, toen er voor het eerst mineralen werden gewonnen in de Dode Zee, in het zuiden van Israël. Rond 1950 werd het staatsbedrijf Dead Sea Works Ltd. hiervoor opgericht. In diezelfde tijd waren verschillende staatsbedrijven bezig met het omzetten van mineralen uit de Negevwoestijn in speciale chemicaliën. Veel van deze bedrijven gingen in de jaren daarna op in wat vandaag ICL (Israel Chemicals Ltd.) is. Later volgden er verschillende internationale uitbreidingen, waardoor ICL uitgroeide tot het wereldwijd opererende bedrijf dat het vandaag is.

Momenteel is ICL een wereldspeler in meststoffen en speciale chemicaliën met productielocaties in Israël, Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en China. Daarnaast beschikt ICL over een wereldwijd logistiek en marketing & sales netwerk. Dat ICL tegenwoordig een echt internationaal bedrijf is, blijkt uit het feit dat de helft van alle producten van ICL tegenwoordig buiten Israël wordt geproduceerd. De uitbreidingen van ICL hebben gezorgd voor aanwezigheid in bestaande markten zoals Noord-Amerika en Europa maar ook in opkomende markten zoals China, India en Brazilië. 

Tegelijkertijd hebben we de laatste tien jaar steeds meer geïnvesteerd in veiligheid en duurzaamheid. Zo zijn al onze bedrijfsonderdelen aangesloten bij Responsible Care, een initiatief van de chemische industrie om op de lange termijn verbeteringen door te voeren op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. De ‘best practices’ op dit gebied worden onderling actief gedeeld tussen onze verschillende bedrijfsonderdelen.

Met het oog op de toekomst is ICL continu bezig met het verder verduurzamen van alle productieprocessen. Het maakt ICL ook een van de leidende bedrijven binnen haar branche op het gebied van milieubescherming en duurzaam ondernemen.

Mijlpalen

>1968: Oprichting ICL als Israëlisch staatsbedrijf.

>1975: Uitbreiding door samenvoeging met andere staatsbedrijven, waaronder Dead Sea Works, Rotem Amfert Negev, Bromine Compounds en TAMI.

>1992: Start van de privatisering van ICL en beursnotering aan de effectenbeurs van Tel-Aviv (Tel-Aviv Stock Exchange: TASE)

>1995: Voltooiing van de privatisering door de verkoop van een meerderheidsbelang aan Israel Corp.

>1999: De Ofer Group neemt Israel Corp. over en in de jaren daarna verkoopt de overheid alle resterende aandelen. Tegenwoordig is ongeveer 70% van alle aandelen van ICL in particuliere handen.

>1999 – 2001: Grote reorganisatie die leidt tot bedrijfsonderdelen die zich gaan richten op drie kernmarkten. Diverse bedrijfsonderdelen die daar niet aan voldoen worden verkocht en maken geen deel meer uit van ICL.

>2001 – 2012: Het decennium van de grote internationale uitbreidingen door een sterke toename van de productiecapaciteit en wereldwijde distributienetwerken, de oprichting van regionale kantoren in andere continenten en verschillende overnames en samenwerkingsverbanden. In totaal wordt er in deze periode voor ongeveer 1,7 miljard dollar geïnvesteerd. De belangrijkste uitbreidingen voor ICL in deze periode zijn:

Iberpotash (Spanje) en Cleveland Potash Ltd. (Verenigd Koninkrijk), kaliumzoutmijnen om de productiecapaciteit van de meststoffentak te vergroten;

Astaris LLC (Verenigde Staten), een belangrijke producent van fosfaatzouten om daarmee het bedrijfsonderdeel ICL Performance Products een wereldspeler te maken in technische fosfaten met een strategische basis in de Verenigde Staten;

Supresta LLC (Verenigde Staten), een leidende producent van op fosfor gebaseerde vlamvertragers, om te zorgen voor meer diversificatie binnen de vlamvertragersdivisie van Industrial Products;

Henkel AG & Co. KGaA (diverse vestigingen in Europa), als uitbreiding voor ICL Performance Products;

Scotts Miracle-Gro Company’s Global Professional business (later Everris), Fuentes (Spanje) en Nutrisi Holdings (België), waardoor ICL Specialty Fertilizers wereldmarktleider wordt in de gespecialiseerde meststoffen, met een enorm productportfolio, een wereldwijd verkoop- en distributienetwerk en zeer geavanceerde Research & Development laboratoria.

De uitbreidingen in China bestaan uit vijf samenwerkingsverbanden met Chinese bedrijven, waaronder een samenwerking tussen ICL Performance Products (BK Guilini) en YTH Group voor de productie van op fosfaten gebaseerde voedseltoevoegingen in Kunming (Yunnan) en een samenwerking tussen ICL Industrial Products (Sino-Brom Compounds Co.) en Haihua Group voor de productie van vlamvertragers in Weifang (Shandong).